Terug naar agenda


Het verslag van de regiodag van 28 oktober 2007 bij Jan en Elly Brussaard in Reuver

  
Ons bezoekadres na de regiodag van Ton Meijer is bij één van de twee Dutch Boy's. Op 28 oktober werden wij verwelkomt door Elly en Jan Brussaard, domicilie: de Wederikstraat 38 in Reuver.
Jan is een vervent liefhebber van alles wat onder Nederlandse vlag gevlogen heeft. Zij interesse gaat uit naar de civiele luchtvaart vanaf uur '0' en naar de militaire en marine luchtvaart vanaf ongeveer meidagen 1940. Zijn wapenbroeder in deze, Willem Bredewoud, vult de militaire collectie aan met de het tijdspad van ook vóór 1940. Als ik dit niet juist heb krijg ik van beide heren wel op m'n lazarus. Wat leuk is op te merken (ik vind dit leuk!), is dat bij veel gezinnen de scheiding tussen hobby en alledaagse inrichting van de huiskamer nadrukkelijk aanwezig is. Mans hobby is verwezen naar een kamertje boven (de zolder, als ie mazzel heeft), de verbouwde schuur of in een enkele geval naar een tuinhuis (de laatste inclusief verwarming en verlichting, de boffert). Onze Jan heeft enkele plaatsjes voor zijn hobby in een fraaie wandkast kunnen claimen en heel terecht vind ik want een Super Conny en Breguet Atlantic zet je niet ergens achteraf neer. Wie van onze eega's volgt dit voorbeeld? Ik! Hierbij heeft Jan dan nog eens de beschikking over een ruime kamer op de eerste verdieping waar hij zich heerlijk kan uitleven. Even verder doorborduren over de persoonlijke instelling van Jan: wat in de doos zit is nooit (?) goed genoeg. Zijn stelling: in Nederland heeft zelden één vliegtuig gevlogen wat helemaal standaard 'Af fabriek' was. Deze verbeteringen of aanpassingen vindt je dan ook in zijn gebouwde toestellen terug. Dus niet 'street aud of de boks' maar Jan vult de inhoud van de doos aan met scratch, met eigen gemaakte onderdelen (je moet een neus hebben voor en kunnen omgaan met chemicaliŽn).
Zag je de bijzonderheden niet; dan kreeg je dit geheel vrijblijvend door Jan medegedeeld. Doe er je voordeel dus mee. Onnodig te vermeldden, maar ik doe het toch, is dat Jan zich goed laat informeren over de bijzonderheden van zijn te bouwen model(len). De collectie gebouwde toestellen is dan ook niet gering en wat je ziet is dan ook niet gering. Dus een lijstje opnoemen wat er allemaal in de vitrines stond daar begin ik niet aan. Ik verwijs jullie naar de diverse boeken en internetsites over de Nederlandse luchtvaart. Drie projecten waar Jan nu mee bezig is, is de Douglas DC-10 (vacuüm, 1:72 wel te verstaan!), diverse typen Nederlandse Avengers en modelbouwtreinen (voor zijn buurman). De klaargezette modellentafel werd na de DC-10 (de halve tafel in beslag nemend!) en treinen aangevuld met door de bezoekers meegebrachte modellen.
Moi deed een greep uit zijn collectie met 1/72 Miles Proctor en Spitfire Mk.IX met Nederlandse driekleur en de Engelse BAC Jaguar Golfoorlog 1990.
Maurice v.Wagtendonk bracht (1/35 in wording) de uit papier te bouwen Oostduitse Kubelwagen type P3 mee.
Willem Bredewoud had, volgens naambordjes (bedankt Willem) een Felixstowe F-2a en een Sopwith Strutter 1½ meegebracht.
Ton Meijer met zijn laatste kit de Chetverikov SPL Hidro.
Heimen Brons bracht twee Junkers Ju-52/3m Duitse Oostfront-versies mee.
John van Dinter is nog steeds bezig zijn kelder op te ruimen en vond gewillige slachtoffer(s) om zijn oude tijdschriften en/of boeken aan kwijt te raken.
Polleke overzag deze dag de modellentafel en was duidelijk tevreden met het bezoekers aantal en meegebrachte producten. Wij, regiocoördinatoren (en bezoekers) bedanken dan ook hartelijk voor de gastvrijheid die Ellen en Jan ons voor deze regiodag geboden hebben en uiteraard de leden die hun steentje bij droegen aan een geslaagde dag.

Graag zien we jullie weer op de volgende bijeenkomst regiodag bij Maarten en Vera Huiskamp, Biesbosch 25 in Helmond.

Hans Oostendorp en Ton Meijer

  
Verslag:Hans Oostendorp
Foto's:Mario Wens
Opmaak:Ton Meijer

klik hier om de foto's te bekijken
terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2007.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.