Het verslag van de regiodag van 30 maart 2008 bij
Maarten van Ginkel in Nijmegen

  
Een regiodag houden lijkt soms net op een verjaardag vieren.
Cake bakken, broodjes smeren, de vlag uithangen en de gasten ontvangen. Die komen dan allemaal met mooie cadeaus die uitgestald worden. Tot zo ver gaat de vergelijking goed op. Helaas bleek ook deze regiodag weer het verschil: de gasten nemen al die mooie dingen aan het eind van de dag weer mee naar huis terug.

Polleke stond dit maal bij mij thuis op de tafel, dat was voor het eerst. Ik vond het een gezellige en goed bezochte dag met gesprekken die uiteenliepen van het onduidelijke kleurgebruik van de Vrije Fransen in Fezzan in Syrie tot de opslagmethodes van bepaalde Duitse autoslopers. Die waren voor mensen met een gemiddelde spares-box zeer herkenbaar.

Er was veel leesvoer, diverse tijdschriften in gevarieerde talen en o.a. een schitterend fotoboek over het Afrikakorps. Dat boek was zo mooi dat sommige bezoekers tot mijn verbazing niet alleen de modellen, maar ook de boeken gingen fotograferen. Zoals gebruikelijk wisselden enkele boeken en doosjes van eigenaar.
Het gebouwde kwam dit maal van Ger Liebregts, die een prachtige “Amerikabomber” (Messerschmitt Me 264) gebouwd had en daarnaast de ook erg zeldzame Dornier Do. 317. Zoals altijd zagen de vliegtuigen er als gespoten uit, terwijl de verf toch echt met de kwast was aangebracht. Sjoerd, met 9 jaar de jongste bouwer aanwezig, had zijn Savoia Marchetti 79 uitgestald naast een Mirage in jubileumkleuren en een voorgeschilderde 1/48 P-40.
Ook 1/48 en een kwart van de tafel innemend, was de Ju-52/3m van Hans Oostendorp. Het toestel is nog in aanbouw, maar het interieur is nu al schitterend. Om het goed te laten zien houdt Hans alle luiken open, ook het grote vrachtluik bovenop. Ik kan me voorstellen dat het ding ooit nog eens in een diorama terechtkomt, met een jong olifantje dat door het luik naar binnen wordt gehesen. Ik had zelf een Polikarpov I-153 op skies staan. Dit is de oude kit van Heller, door Smer van resin en etswerk voorzien en trots als “high tech” op de markt gebracht. Ik heb er drie jaar over gedaan, maar dat lag niet aan de doos. Verder had ik net op tijd een Heinkel 70 afgekregen, een oude Matchbox, door Revell met schitterende nieuwe decals uitgebracht. Deze uitvoering, uit de Spaanse burgeroorlog met blauw-witte zonnestralen zit niet bij de opties die Revell aanbiedt, maar wel bij de kit van ICM, die binnenkort uitkomt.

Deze regiodag was ook het moment om van coördinator te wisselen. Hans en Ton stopten er na ruim zes jaar mee en droegen de vlag aan mij over. Naast de vlag kreeg ik een verzameling CD’s met een enorme verzameling foto’s van voorgaande regiodagen en de nodige administratie mee. Voor Hans en Ton waren er natuurlijk doosjes (daar komt toch meer tijd voor?) en bloemen voor hun vrouwen, die die drukte al die tijd zeer actief ondersteund hebben.

De volgende regiodag is op 20 april bij Heimen Brons in Sambeek.

Maarten van Ginkel

  
Verslag:Maarten van Ginkel
Foto's:Mario Wens


klik hier om de sfeer opnames te bekijken
klik hier om de modellen te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2008.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.