Verslag van de regiodag op 21 september

bij Rob van Riel in Best

Rob had er een mooie dag voor uitgekozen. De eerste regiodag van Zuid na de zomervakantie bracht een tiental bouwers bijeen in Best.
Er waren meer mensen die dit een goede dag vonden om iets te organiseren, het centrum stond vol met kraampjes. Dat betekende dus omrijden, helaas koos ik voor de noordkant van de stad in plaats van de zuidkant, anders had ik nog even een bezoekje aan het museum "Bevrijdende Vleugels" mee kunnen pikken.
Rob staat natuurlijk bekend om zijn Phantoms en daarvan konden we een uitgebreide collectie bewonderen op zijn werkkamer. Maar er waren ook figuren (onder andere metalen figuren van het Legermuseum, uitgegeven voordat die in Delft zaten), voertuigen en tot mijn verbazing zelfs schepen. Rob heeft namelijk een tijdje bij de SIG Naval Air gezeten. De schepen waren dan ook voorzien van de benodigde vliegtuigjes, zelfs de onderzeeer.
Rob had als bijzondere bouwdoos een echte Enigma staan, schaal 1 op 1. Het is natuurlijk de vraag of er nog uitgezonden wordt voor dit soort machines, maar je weet nooit...

De meegebrachte vliegtuigmodellen stonden dit keer in het teken van Luft '46. Ron had een Focke Wulf Flitzer en twee Horten vliegende vleugels meegenomen.
Zoals hij zelf zei: de normale modellen raken een beetje op. De Hortens waren van PM en Revell. Er zit ongeveer vijftien jaar leeftijdsverschil tussen beide modellen en dat is duidelijk te zien: Revell is veel mooier gedetailleerd en blijkbaar ook makkelijker te maken.
Ger had een drietal 1/48 tanks meegenomen. Een SU-122, een Beute KV-2 en een Tiger 1 mit zimmerit. Hij heeft voor de tanks zijn verfmethodiek aangepast: eerst spuit hij ze zwart en vervolgens gaan er net zo lang washes overheen tot de gewenste kleur verschenen is. Dan nog een lading dry-brushen en het geheel is klaar en zoals gebruikelijk geweldig om te zien.
Ik ben me, na alle verhalen de afgelopen maanden over het Breda-Dyle plan, gaan verdiepen in Franse tanks. Er is een geweldig leuk tweetalig blad, Minitracks, met natuurlijk een website en forum erbij.
De meeste Franse tanks zijn er alleen maar in resin te krijgen. Voor ik me daar aan waag heb ik eerst nog even een oudje van Heller gebouwd: de Somua S-35. Ik heb hem in driekleuren banden camouflage geschilderd. Voor de scheidingslijnen kan je het beste een Rotring-pen gebruiken, maar de pennen die ik had waren na vijftien jaar onbruik niet meer aan de praat te krijgen.

Verder had ik de nieuwe Revell Fairy Gannet meegenomen. Een van de lelijkste toestellen ter wereld. Al was het de Duiters gelukt het ding nog lelijker te maken. Op mijn vakantie trof ik op vliegtuigmuseum Hermeskeil een speciale versie met een extra hoekige cockpitkap.

Het was leuk iedereen weer te zien, er was een hoop om over te praten, van de effectiviteit van longbogen tot vindplaatsen voor PSP planken die als veldafscherming gebruikt worden. Binnenkort hopen we van Ger te horen hoe het nou staat met die vier carriers die hij aan het opgraven is...

Bedankt voor de ontvangst Rob, en tot volgend jaar,

Maarten van Ginkel

Foto’s: Maarten van Ginkel, andere volgen

klik hier om de foto's te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2008.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.