Verslag van de regiobijeenkomst op 12 september

bij Rob van Riel in Best,

Na de zomerstop begon regio zuid op 12 september weer met een regiodag bij Rob van Riel. Een tiental bouwers was naar Best afgereisd. Rob had de dag piekfijn verzorgd, met soep, broodjes en natuurlijk een heleboel gespreksstof over modelbouw.

Op de showtafel kwam onder meer een F-14 egg plane van Rob, in de uitvoering van VF-84 de Jolly Rogers, met een wit-grijze camouflageschema, ook van mij persoonlijk een favoriet.

Willem Bredewoud had een Focke Wulf Weihe van de Lva meegenomen in het afleverschema van de Duitse fabriek. Dat is ondermeer te herkennen aan de Duitse opschriften, maar ook aan de plaatsing van de roundels, die niet in de voorgeschreven oriŽntatie staan.

Heimen Brons kwam met zijn twee nieuwste modellen, een Ju 87 Stuka in woestijncamouflage en een P-39 Airacobra die op Nieuw Guinea gevlogen had.
Arie Vos had de nodige F-16 in aanbouw mee, met een zelfgegoten luchtinlaat. Het ding is gescratcht met de Revell-inlaat als basis. Het grote voordeel er van is dat je nu geen middennaad meer hebt om te verwijderen, wat het lastigste karwijtje is bij dit model.

Arie had de gietvorm meegenomen om het proces te laten zien en om daarmee ook reclame te maken voor het zelf gieten.

Zoín uitdaging had Mario Wens niet nodig, want dat doet hij al heel vaak. Dit keer had hij een nieuw Giesbers model bij zich, een Marmon-Herrington pantserwagen. Dit model was een resin afgietsel van een 3-D print.

Het wordt steeds eenvoudiger ontwerpen direct van de tekening af te laten uitprinten. Mario liet zien dat deze techniek nog wel enkele beperkingen heeft, zo kan het soms gebeuren dat er toch laagjes als een soort pixels zichtbaar zijn. Ook moet je van tevoren goed bedenken of je je onderdelen inderdaad op schaal wil hebben, of misschien toch sommige maten iets dikker wil nemen, om te vermijden dat wanden ultradun worden en dus geen stevigheid meer bieden.Behalve de pantserwagen had Mario ook de nieuwe Airfix Spitfire mark I en de Breda Lince van MPM. Verder had hij zijn laptop meegenomen om de vliegshow op Duxford van afgelopen zomer te laten herleven.

16 Spifires tegelijkertijd in de lucht, het geluid moet geweldig geweest zijn. Ik hoop binnenkort een deel van de fotoís op onze site te kunnen zetten.

Ik had zelf een paar oudjes bij me; een Airfix Boomerang met Esci decals en een Airfix Whirlwind fighter. Allebei al behoorlijk oude modellen, maar leuk om te bouwen.
Natuurlijk brachten we ook een bezoekje aan Robs werkkamer om zijn gebouwde modellen te zien en ter plekke over technieken en verfsoorten te praten. De zoektocht naar de best dekkende witte verf blijft voorlopig onbeslist, al heb ik nu op advies van Mario een blikje van het obscure merk Rainbow aangeschaft.
Rob, bedankt voor de ontvangst!

Verslag: Maarten van Ginkel

Fotoís: Maarten van Ginkel en Mario Wens


klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellen te bekijken
terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2010.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.