Verslag van de regiobijeenkomst op 10 oktober

bij Maarten van Ginkel in Nijmegen

Op 10 oktober kon ik voor de verandering de vlag thuis uithangen. We hadden er een combinatiedag van gemaakt in Nijmegen, het was bij mij thuis niet alleen een regiobijeenkomst van IPMS-Zuid, maar ook van de SIG Spaanse Burgeroorlog (waarvan veel leden in zuid wonen).

Een paar starten verderop had Ton Meijer zijn vliegtuigmuseum opengesteld, zodat mensen heen en weer konden pendelen.

Ik had ongeveer 25 bezoekers, ik had dus gelukkig de soep niet voor niets gemaakt. De eettafel vulde zich geleidelijk met modellen en literatuur en na verloop van tijd moest ook de bijtafel ontruimd worden om plastic op uit te stallen.

In de drukte heb ik niet precies kunnen noteren wie er met wat aanwezig was, maar de grootste bijdragen kwamen van Nico Theunissen en Peter Ibes.

Nico had onder meer in 1/72 een Savioa Marchetti 79 in nationalistische kleuren meegenomen en ook een Romeo Ro-37 van dezelfde partij. Daarnaast had hij een Nieuwpoort-17 op 1/48 bij zich en ook de nieuwe resin kit van een Fokker C-10.
Peter bezette een groot deel van de tafel met een Savoia Marchetti Sm 73 (een eigen conversie), een Koolhoven, een Fairy Fox, een Fiat Cr 32, een erg mooie Breguet 19, een Policarpov Po-2 een Mustang fotoverkenner en een Caudron Simoen. Deze laatste was, zoals zoveel van Peters modellen, voorzien van een eigenhandig gescratcht interieur. De decals kwamen van Mike Grant, een Amerikaanse bouwer, die dit toestel zelf ook gebouwd heeft en zelf decals maakt en verhandelt. Een aanrader als je bijvoorbeeld eens een wat anders uitziende Fieschler Storch wil bouwen.


Bovendien had Peter een Russische tweezits Hurricane bij zich, een conversie die je niet al te vaak ziet. Opvallend was het gat beneden in de romp, de waarnemer heeft in dit toestel inderdaad een volledig ongestoord zicht op de onderwereld. Ik zou liever niet mee vliegen.

Ook had Peter een Lightning fotoverkenner bij zich, die hij als recensie-exemplaar voor de IPMS bouwt.

Ik had twee bananendozen vol modellen te koop. Deze waren niet per sé overtollig, maar als je je werkkamer niet meer goed in kan, zal je er iets aan moeten doen. Ze vonden gelukkig een goed huis bij andere verzamelaars. Tot mijn verbazing was er zelfs een model bij, waarvan iemand wist dat daar op een Engels forum een oproep voor had gestaan. Zo komen die dingen toch verder dan je verwacht.

Ik hou genoeg dozen over om te bouwen. Eén van de bezoekers wees mij op de penibele situatie van mijn pantserkruiser Potemkin, die in de verdrukking dreigde te komen onder een stapel Italeri modellen. Ook daar is een regiodag goed voor.
Met zoveel bezoekers voor zowel de SIG als de regiodag viel er een hoop te praten. Bijvoorbeeld over de komende nieuwjaarsbijeenkomst van Zuid. Onderdeel daarvan is de traditionele bouwwedstrijd, die dit keer als thema “vliegtuigen uit strips” heeft. Er waren deze dag al een paar modellen in aanbouw te zien, het is een thema waar je alle kanten mee op kan.

Voor wie zin heeft: de wedstrijd staat open voor iedereen die de nieuwjaarsbijeenkomst bezoekt, op 16 januari 2011 bij Flash Aviation in Eindhoven.
Tot dan!

Verslag: Maarten van Ginkel

Foto’s: Maarten van Ginkel en Mario Wens


klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellen te bekijken
terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2010.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.