Verslag Nieuwjaarsbijeenkomst Flash 16-01-2011


Ieder jaar starten we met een nieuwjaarsbijeenkomst bij Flash Aviation van Koen in Eindhoven. Koen verbindt een wedstrijd aan die start. Het thema wordt vaak in overleg met de vaste klanten (de “hangouderen”) gekozen.

Dit jaar was het thema “vliegtuigen uit strips”. Een onderwerp waar je bij alle kanten mee uit kan, want in strips worden vliegtuigen beschreven vanaf het moment dat ze vlogen tot ver in de voorspelbare toekomst.

Het wordt langzaam zichtbaar dat Koen wat meer ruimte heeft. Hoewel ze nog behoorlijk volgepakt is, is er bijvoorbeeld een extra plek voor de tweedehands boeken gekomen, “de blauwe kamer”.
Hier was nu ook ruimte voor een showtafel voor de wedstrijdmodellen.
Op de tafel stond een mooie selectie van onderwerpen. Er was weer flink uitgepakt, home-made decals, gescratchted figuren en volledige modellen, en zelfs een papieren toestel. Het viel op dat vooral de toestellen uit Kuifje erg populair waren.

Peter Ibes bijvoorbeeld, had een mooi gedetailleerde Savoia Marchetti SM 82 airliner van Sabena meegenomen. Deze komt voor in het album “de zaak Zonnebloem”.

Peter had er passende figuurtjes bij gemaakt. Hij kreeg van Koen een ouvreprijs, omdat hij al jaren lang met een grote hoeveelheid mooie, bijzondere en vers gebouwde modellen op de bijeenkomst komt.

De hoofdprijs was dit jaar voor Mario Wens, die Lijn 1 uit “de Generaal” had nagebouwd en op een inventieve manier aan een wolkendecor had bevestigd.

In het verhaal is het ding gemaakt door een voormalige tramconducteur, wiens liefste wens het was ballonvaarder te worden. Helaas komt hij er te laat achter dat hij hoogtevrees heeft. De zeppelintram komt vervolgens in het arsenaal van de generaal die er onder meer een Meteor van de bereden politie mee neerhaalt. Ook de scène waarin getankt wordt op een vliegdekschip is hilarisch.

Zoals gebruikelijk bij de Generaal leidt het echter allemaal tot niets.

Mario had er een stevige klus aan, want de striptekeningen bleken niet maatvast te zijn, zodat bijvoorbeeld de hoogte van de balustrade per plaatje verschilt van borsthoogte tot kniehoogte. Het model is natuurlijk ook uitgerust met custom-made figuren.

Voor wie denkt dat dit met die strips allemaal maar een simpele bevlieging is, moet maar eens een kijkje nemen in Duitsland. In Hildesheim draait tot 1 mei de Duckomenta, een uitstalling van beelden uit de wereldgeschiedenis vanuit een eendenperspectief. Link naar website over de Duckomenta.

Komend jaar is het thema: “Nederlands fabricaat”. Als het kan vliegen (of waarvan de verwachting er was dat het dat zou kunnen), en het in Nederland gebouwd is, verdient het een plaatsje in de wedstrijd. Die wedstrijd staat overigens open voor alle bezoekers van de nieuwjaarsbijeenkomst in 2012, dus niet alleen voor leden uit regio Zuid.

Koen, bedankt voor de ontvangst en de champagne,

Verslag: Maarten van Ginkel

Foto’s: Maarten van Ginkel en Mario Wens


klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellenfoto's te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2011.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.