Verslag van de regiobijeenkomst op 1 mei 2011

bij Rob van Riel in Best

1 mei was zo een heerlijke mooie lentedag waarop je er spijt van hebt dat je statische modelbouw in plaats van r.c. modelbouw hebt gekozen.

Heerlijk weer om buiten een vliegtuigje op te laten. Eenmaal binnen bij Rob van Riel kwamen we daar gelukkig snel overheen, mede dankzij de 40-jaar IPMS slagroomtaart waarmee Peter Rozendal ons verraste.
Het 1 mei thema had Mario geïnspireerd om zijn Atlantic Russische revolutie figuren mee te brengen, compleet met Lenin en Stalin.

Gerard had een Il-400 en een 1/35 KV1 mee, Rob combineerde het thema met het eerder voor deze dag bedachte Paasthema en had een Egg-plane van een Chinese Mig 15, compleet met muur.

Ik had zelf een Russische Havoc en een Spaanse Potez 540 van Gruppo 72 meegenomen. Deze laatste refereerde nog enigszins aan de oorspronkelijk anarchistische herkomst van de 1 mei-viering.

Verder was de politiek op deze gezellige middag ver te zoeken. Er waren discussies over de vraag of resin tot de plastic modelbouw gerekend kon worden, of het gebruik van Airfix grondplaatjes als verfmengbakjes door de beugel kan, hoe Hasegawa zijn modellen produceert en veel meer.
Intussen namen we de modelbouwwinkellijst door op ontbrekende winkels, wat veel anekdotes over winkelsluitingen opleverde en zowaar een paar mij onbekende winkels in de regio. Ook werd onthuld hoe Godfried Scheijvens aan de bijnaam scherfje kwam.

Er was zoals gebruikelijk, veel literatuur om te bekijken. Opvallend is dat de renaissance van Airfix terug te vinden is in haar nieuwe tijdschrift en dat de catalogus van 2011 weer de sfeer van een groeiend bedrijf uitstraalt, iets wat sinds eind jaren 70 niet meer te voelen was.

Intussen bouwde Devon, onze jongste bezoeker, stug door aan zijn boerderij van Zvezda en vertelde Arie Vos van zijn geslaagde poging om van een Italeri Hercules een Mach-2 type bouwdoos te maken: door één van beide romphelften met 6 centimeter te verlengen, had hij een uniek model gecreëerd.

Hier gaan we de komende regiodagen nog veel meer van zien.
Peter had een tweetal Japanners mee; een Zero van het Tactical Air Intellegence Center en een Laura, Aichi E-11-A dubbeldekker vliegboot in zwarte nachtcamouflage.

Deze laatste lokte veel discussie uit over het gebruik van het toestel en het type verf wat erop zat. Rob had een geweldige catering georganiseerd met o.a. scottish eggs en andere lekkernijen. Ook had hij een doosje overtollige modellen in de verkoop. Zoals verwacht ging de Airfix-doos met groot New erop (dat was 30 jaar geleden waar) naar het Airfix Museum.
Hartstikke bedankt voor de ontvangst Rob van Riel


Verslag: Maarten van Ginkel

Foto’s: Maarten van Ginkel en Mario Wens


klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellenfoto's te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2011.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.