Verslag van de dia avond 21-3-2012

in museum Revolutie


Op woensdagavond 21 maart herleefde een oude traditie van regio Zuid. In de kelder van het enige echte Nederlandse modelbouwmuseum werd de projectietafel afgestoft en een scherm opgehangen voor een de dia-avond. Voor diegenen die te jong zijn en de periode van dia avonden niet meegemaakt hebben, een dia-avond is het vertonen van lichtbeelden in een halfverduisterde ruimte, meestal met commentaar van de maker en vaak ook met commentaar van de toeschouwers. Voor de opkomst van Flickr was dit de meest gebruikelijk methode om beelden te delen.

Ongeveer twaalf bezoekers waren uit de wijde omgeving van Nijmegen gekomen om Bernard Bruins selectie van zijn diaverzameling te zien. Bernard heeft in de jaren '80 en '90 veel gereisd en ondertussen luchtvaartshows en musea bezocht. Hij heeft daar veel opnames gemaakt van klassieke toestellen die tegenwoordig vaak niet meer te zien zijn omdat ze in (privé)verzamelingen weggestopt zijn. Deze avond lag het zwaartepunt op Amerikaanse musea. Het was een waar feest een grote hoeveelheid historische toestellen in diverse stadia van conservering te zien, uitgestald in parken, hallen en zelfs op een oud vliegdekschip. Ook had Bernard opnames meegenomen van zijn bezoek aan de "bone-yards" waar vliegtuigen liggen opgeslagen in afwachting van sloop of hergebruik.

Als afronding had Ron Brown nog een mooie selectie meegenomen van opnames die hij in zijn tijd bij de RAF gemaakt had. Veel jets, maar ook Spitfires, want de RAF blijft die toestellen blijkbaar tot de laatste snik gebruiken. We gaan dit zeker nog eens doen.


terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2012.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.