Verslag van de regiobijeenkomst op 1-6-2014

bij Ron Brown


Na een onderbreking van een jaar konden we de traditie weer hervatten. De open dag en regiomiddag bij Ron en Angelique Brown in Mook. Zo ongeveer het noordelijkste puntje van Limburg maar net onder de rook van Nijmegen. Een mooie dag want alles stond voor ons klaar. Een grote partytent met tafels, Ron's hangar open en een zonnig weertje. Voor sommigen geen probleem om daar te komen maar helaas voor Gerard van de Steen wel. Zijn motor begaf het onderweg. Maar vervoer werd opgelost en Gerard kon verder meereizen met Godfried. En weer terug natuurlijk. Daar heb je collega bouwers ook voor! Waarschijnlijk vanwege het mooie weer waren er wat afzeggingen. Dat gold ook voor de 'open dag'-bezoekers uit Mook zelf. Ruimte voor de aanwezigen dus.
Dus zondag 1 juni sloten wij het eerste halfjaar af en beginnen we aan de tweede helft van 2014.
Rob van Riel had de maquette van ons Hell's Highway meegenomen want daar moest nog wel even over gediscussieerd worden hoe en wat verder. Daar zijn we goed uitgekomen want uit een latere mail zag Rob het helemaal voor zich. Ook heeft Rob de laatste tijd veel met zwart te doen. Al was het alleen om een goede ondergrond voor metaalkleurige Alclad II-lak. Nu uitgeprobeerd op een Saab J35F Draken. En Godfried gaat er iets moois van maken!? Ik ben benieuwd.
Ook Ron liet zich met een Engels vliegveldmaquette niet onbetuigd. Vele P-47 Thunderbolts met Nose-arts stonden geparkeerd met op de achtergrond de gebouwen. Een kijkje in Ron's Hangar levert altijd weer iets bijzonders op. Een prototype Hurricane in het rood en niet minder rood de red Arrows met Folland Gnats. Curious was ook de Lancaster met radiaalmotoren.
Marcel Platje kwam kon andermaal niet laten zijn driewielige Daihatsu 'Midget' '57 op tafel te parkeren. Het vrachtwagentje zag er nog steeds zo verloederd uit als de laatste keer bij Peter Everard.
Minder beroerd zagen de Brencarriers van Maarten van Ginkel er uit. In het zondagse pak zou je zeggen. Ze mogen dus mee in de optocht over de Hell's Highway-maquette. Dat Maarten een alleskunner is blijkt uit de twee Spitfires. Eén Battle of Britain-deelnemer, de 'Kiwi' KL-B (ook 1/24 van Airfix verkrijgbaar geweest) en de ander naakt, in 'bare-plastic'! Brrrrrrr.
En als we het dan toch over maquettebouw hebben dan petje af voor Dick Blaauboer (en Kees Kerling, niet aanwezig). Op schaal 1/32 (!) doen zij aan een spoorwegmodelbouw. Zo dus ook te zien aan het meegebrachte stationsgebouw, een spoorwagon met M47 tank en los daarvan een GMC bergingstruck. Het hele spooremplacement past in een kelder van 20 x 30 meter! De mannen zijn er bedreven gezien de artikels in het Duitse hobbyblad Eisenbahn Journal.
Maar op kleine schaal niet minder leuk wat te zien was aan de NRDC Saunders Roe Nautical 1 - SRN1 van Ton Meijer ( meer hier). Ook afkomstig van Ton de Thomas Moore S4C tweedekker uit 1917. Het toestel heeft veel weg van de Sopwith
Arie Haan (van regio Oost) vereerde Ron met zijn bezoek en wist te laten zien dat oud en soms een lelijk model de basis kan zijn voor een mooi resultaat. De beide PZL 37 A en –B kunnen goed voor de dag komen. De A-versie heeft twee richtingsroeren, de B-versie één grote. Het type 37 werd ook wel 'Eland'genoemd. Er is enige overeenkomst.
Henk de Jong heeft zijn Martin Maryland project afgerond. Dit toestel was door de RAF overgenomen en van nieuwe registratie voorzien. Echter de oude Franse rood-gele Vichy kleuren moest overgeschilderd worden. Het geel en roodkwam nog net onder de laag RAF-verf door. Leg je de foto's ernaast dan is het resultaat echt verbluffend. Bijzonder fraai geschilderd door Henk.
Heijmen Brons was ook lekker aan 't bouwen geweest. Veel schik had hij met zijn Fieseler Storch, Henschel 123, Fiat CR42 en Hurricane in tropenkleuren.
Afsluiten zal ik dit rijtje met de door mij gebouwde NA 16T Harvard van de RijksLuchtvaartSchool. Bedoeld om een review te schrijven over Flevodecals en ik vond dat er weinig van de RLS als modelbouwonderwerp te zien was. Dat kan ook liggen aan mijn beperkte zichtradius (ahum). De review volgt binnenkort. De basis voor dit leuke model is de Revell/Heller-kit zo uit de doos. Ik heb me laten vertellen dat die drie muizen op de motorkap verwijzen naar een Nederlandse oorlogsvlieger die met zijn Fokker D.21 een Me 109 neerhaalde.
Ik geloof dat ik iedere bouwer gehad hebt. Eén persoon wil ik nog noemen en dat is een kennis van Ron, namelijk Chris Taylor, die het nodige modelbouw op grotere schaal doet. Hij kan ook goed vertellen. Een kijkje nemen naar zijn verzameling lijkt mij en hem een leuk dagje uit. Mee eens?
Zoals vaak gebruikelijk als laatste in een verslag bedanken ik namens allen Ron en Angelique voor de hartelijke gastvrijheid op deze zondag. Met hen hopen we volgend jaar op nog meer deelnemers. Iedereen bedankt voor zijn/haar (het thuisfront!) bijdrage. Tot de volgende regiomiddag op 21 september bij Arie Vos in Berghem.

Hans Oostendorp


klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellenfoto's te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.